Wil je snel weten hoeveel risico je met jouw bedrijf loopt als het gaat om cyber? Er is een nieuw instrument op de markt: een online vragenlijst die de ondernemer snel laat zien welk risico zijn bedrijf loopt en welke concrete maatregelen nodig zijn.
De online inventarisatie (elf vragen, zo gebeurd) bestaat uit vragen over de omvang van het bedrijf, het type (klant)gegevens waar het bedrijf over beschikt, de toegang die medewerkers en derden hebben, enzovoort. Daar rolt een bepaalde risicoklasse uit en meteen ook een aantal maatregelen die bij die klasse minimaal van toepassing zijn. Als ondernemer kan je daar meteen mee aan de slag.
Gebrek aan kennis
De indeling in risicoklassen is ontwikkeld door onder anderen MKB-Nederland, VNO-NCW en het Verbond van Verzekeraars. Zij signaleren dat bij veel ondernemers de kennis ontbreekt om de digitale beveiliging goed op orde te brengen. Voor de ondernemer is het een lastig risico om te managen: waar een risico op inbraak doorgaans goed wordt afgedekt, is de digitale inbraak een complexer verhaal.
Slachtoffer
Risico’s in kaart brengen en maatregelen treffen is echter geen overbodige luxe. Uit onderzoek blijkt dat in 2019 maar liefst 22 procent van de mkb’ers het slachtoffer werd van cybercriminaliteit. En experts vermoeden dat het werkelijke getal nog hoger ligt omdat uit schaamte niet iedereen aangifte doet.
In de puree
Slachtoffer worden van cybercriminaliteit is ontzettend vervelend en ingrijpend. Computers zijn geblokkeerd, de volledige klantenhistorie kan zijn verdwenen en niemand kan meer bij de planning. Ook kunnen digitale producten verloren gaan, maar ook operationele processen stilvallen doordat online aangestuurde productielijnen niet meer werken. En dan hebben we het nog niet over de imagoschade. Bedrijven die dit overkomt kunnen volledig plat komen te liggen, met soms een faillissement tot gevolg.
Meer weten? Bekijk het thema cybercrime op Finfin. Ook je financieel adviseur kan je helpen. Een verzekering kan bijvoorbeeld handig zijn, maar misschien heb je meer aan een preventie-abonnement of een combinatie van beide.