Het einde van het jaar nadert. Een drukke periode en ook meteen de tijd van het jaar dat de financiële en fiscale tips je om de oren vliegen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Verdiep je in ieder geval even in deze drie.
Belastingmiddeling iets voor jou?
De regeling belastingmiddeling is bij veel Nederlanders onbekend, maar kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren. De regeling is interessant wanneer je jaarinkomen de afgelopen jaren heeft geschommeld. Bijvoorbeeld omdat je zzp’er werd en het eerste jaar nog niet veel winst maakte. Of omdat je door corona een omzetdip had. Of omdat je met sabbatical ging en daardoor een lager inkomen had. Of omdat je een hoge ontslagvergoeding kreeg waardoor je dat jaar juist heel veel verdiende. Je mag dan over een periode van drie jaar je inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig wanneer de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Er zijn online verschillende tools om een proefberekening te maken. De regeling wordt na dit jaar afgeschaft. Het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden is 2022-2024. Lees hier meer.
Benut je lijfrente-ruimte
Ben je zzp’er? Of ben je in loondienst maar heb je een pensioentekort? Stort dit jaar je lijfrente nog vol. De inleg is aftrekbaar, dus de fiscus betaalt mee. Wel moet je binnen jouw persoonlijke jaarruimte blijven. Er zijn online diverse tools om die te berekenen. Heb je nooit gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? Je hebt ‘inhaalruimte’/’reserveringsruimte’ over de afgelopen zeven jaar. De onbenutte ruimte mag je alsnog inleggen. Ben je zelfstandige? Houd er dan rekening mee dat de FOR na dit jaar wordt afgeschaft. Een goed moment om je te verdiepen in je geld voor later. Weet je niet of je een pensioentekort hebt? Bereken het hier.
Teveel spaargeld?
1 januari 2023 is de eerstvolgende peildatum voor het vermogen in box 3. Over spaargeld betaal je dankzij de nieuwe regels een stuk minder vermogensbelasting, maar het kan geen kwaad om je af te vragen hoeveel spaargeld je nodig hebt nu de rente nog steeds laag is. Als je meer spaargeld hebt dan nodig als buffer voor onverwachte uitgaven dan kun je ook denken aan zaken als: een extra aflossing op de hypotheek, het benutten van je jaarruimte, het doen van schenkingen binnen de vrijstellingen, het ineens betalen van de zorgverzekering voor het gezin of het vooruitbetalen van andere jaarpremies. Vergeet ook energiebesparende maatregelen niet: vaak krijg je ook nog een subsidie en verlaag je je energierekening. Heb je veel box-3-vermogen en naast spaargeld ook beleggingen? Dan kan het handig zijn om die samenstelling te optimaliseren. Roep daarbij de hulp in van een deskundige.