Het is geen klus waar de meeste mensen reikhalzend naar uitkijken. Toch ontvangt de Belastingdienst elk jaar al op 1 maart de eerste aangiften. Heb jij alle documenten en aandachtspunten al paraat?
Aangifte doen over belastingjaar 2022 moet tussen 1 maart en 1 mei. Red je dat niet, dan kun je uitstel aanvragen. Doe dat wel voor 1 mei, je krijgt dan uitstel tot 1 september.
Wat heb je nodig?
Het makkelijkste is om de aangifte van vorig jaar er bij te pakken. Op die manier vink je alles makkelijk af. In ieder geval heb je nodig je jaaropgave(n) en andere inkomsten zoals bijvoorbeeld partneralimentatie. Ook heb je de jaaroverzichten van alle rekeningen (sparen/beleggen) nodig. Wie in bezit is van een eigen woning moet ook de WOZ-waarde van peiljaar 2021 opduikelen, die staat op de beschikking die je begin 2022 hebt ontvangen. En natuurlijk de jaaropgave van je hypotheekverstrekker. Pak ook een eventuele voorlopige aanslag erbij. Lees hier wat je nog meer nodig hebt.
Wat kan je aftrekken?
Een aantal aftrekposten wordt automatisch verwerkt door de Belastingdienst. Denk aan de hypotheekrenteaftrek of aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Controleer dit wel. En heb je extra zorgkosten gemaakt of geld uitgegeven aan giften of alimentatie, vergeet dan niet dat als aftrekpost op te voeren. Let op: per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan is er nu de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. Lees hier meer.
Kocht je in 2022 een woning, dan kun je een behoorlijk bedrag aftrekken: denk aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en kosten voor de NHG-aanvraag. Zorg er wel voor dat je alle nota’s paraat hebt.
Ook een storting in een lijfrente is aftrekbaar, maar alleen als er sprake was van een pensioentekort. Wanneer je inleg in 2022 binnen de jaarruimte viel, dan kun je deze aftrekken van je belastbaar inkomen. Lees hier meer.
Hoe zit het met box 3?
Er is het een en ander veranderd in box 3: de belasting over je vermogen. Voorheen betaalde je belasting over een rendement dat je waarschijnlijk helemaal niet behaalde. Dat was vooral nadelig voor spaarders. De fiscus heeft een nieuwe methode om het werkelijke rendement dat je hebt behaald met sparen en beleggen dichter te benaderen. Dat leidt vooral voor spaarders tot een lagere vermogensbelasting in box 3. In de aangifte 2022 kunnen zowel de nieuwe als de oude methode voorkomen: de fiscus rekent voor je uit wat het meest voordelig is. Lees hier meer.
Tip: middeling
Wanneer je toch ingelogd bent, pak dan even je oude aangiften erbij en bekijk of je in aanmerking komt voor de regeling ‘belastingmiddeling’. Die is bij veel Nederlanders onbekend, maar kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren. De regeling is interessant wanneer je jaarinkomen de afgelopen jaren heeft geschommeld. Bijvoorbeeld omdat je net bent gaan werken na je studie. Of met sabbatical ging en daardoor een lager inkomen had. Of omdat je een hoge ontslagvergoeding kreeg waardoor je dat jaar juist heel veel verdiende. Je mag dan over een periode van drie jaar je inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig wanneer de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Er zijn online verschillende tools om een proefberekening te maken. De regeling is per 2023 afgeschaft. Dat betekent dat het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden 2022-2024 is. Lees hier meer.