Ben je zelfstandige en doe je aangifte over 2022? Voor een aantal aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium, de coronaversoepelingen zijn verleden tijd. Ook kun je voor het laatst gebruik maken van de oudedagsreserve. Vergeet ook de middelingsregeling niet te checken.
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Dat je als zzp’er of freelancer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betekent niet dat je automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet je aan andere voorwaarden voldoen. Zie daarvoor de OndernemersCheck van de Belastingdienst.
Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wel winst gemaakt? Over deze inkomsten moet je uiteraard wel belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.
Administratie op orde
Je kunt pas aangifte doen wanneer je administratie op orde is. Je hebt een winst- en verliesrekening nodig en een balans. Veel boekhoudprogramma’s leveren die automatisch. Je kunt het ook aan een boekhouder overlaten. Of het zelf doen. De aangifte kent ook een privé-deel, lees hier welke gegevens je daarvoor nodig hebt.
Aftrekposten en ondernemersfaciliteiten
Ga na op welke aftrekposten je als zzp’er recht hebt. Denk aan zakelijke kosten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de oudedagsreserve. Heb je premies ingelegd voor een lijfrente? Die zijn aftrekbaar, zolang je binnen de jaarruimte blijft.
Let op: de oudedagsreserve verdwijnt. Over belastingjaar 2022 kan je deze aftrekpost nog gebruiken: het gaat om 9,44% met een maximum van € 9.632. Heb je de afgelopen jaren een flinke reserve opgebouwd in je bedrijf, overleg dan met je boekhouder of financieel adviseur wat je het beste kunt doen én hoe je in de toekomst verder gaat sparen voor je pensioen. De nieuwe Wet toekomst pensioenen die op dit moment in de Eerste Kamer wordt behandeld, wil de jaarruimte fors uitbreiden, zodat het voor zelfstandigen makkelijker wordt om pensioen op te bouwen. Agendapuntje!
Urencriterium
Voor een aantal van de genoemde aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium, dat betekent dat je op jaarbasis minimaal 1.225 uur in je bedrijf steekt. Dat kunnen ook uren zijn die je besteedt aan marketing, administratie of netwerken. Houd ze goed bij, de belastingdienst kan er naar vragen. In 2020 en 2021 golden er versoepelingen vanwege de coronacrisis, voor 2022 geldt dat je weer gewoon aan de uren-eis moet voldoen.
Middeling
Wanneer je toch ingelogd bent, pak dan even je oude aangiften erbij en bekijk of je in aanmerking komt voor de regeling ‘belastingmiddeling’. Die is bij veel Nederlanders onbekend, maar kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren. De regeling is interessant wanneer je jaarinkomen de afgelopen jaren schommelde. Bijvoorbeeld omdat je net bent begonnen als zelfstandige en daardoor een lager inkomen had dan in loondienst. Je mag dan over een periode van drie jaar je inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig wanneer de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Er zijn online verschillende tools om een proefberekening te maken. De regeling is per 2023 afgeschaft. Dat betekent dat het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden 2022-2024 is. Lees hier meer.
Uitstel
Heb je meer tijd nodig voor de aangifte? Dan kun je uitstel aanvragen. Doe dat wel voor 1 mei, je krijgt dan uitstel tot 1 september 2023.