Meld nu je schade
Van welke hypotheekadviseur krijg ik onafhankelijk advies?maandag, 16 oktober, 2023

Als je een hypotheek nodig hebt, kun je rechtstreeks naar een aanbieder gaan of naar een onafhankelijk adviseur. Wat is eigenlijk het verschil? Sinds kort moeten partijen dat beter uitleggen.

Een huis kopen doe je meestal maar een paar keer in je leven. Hoe het werkt met banken en hypotheekadviseurs, je weet het misschien niet precies. Wie doet eigenlijk wat en bij welk loket moet je zijn? Ook de toezichthouder vindt dat dat duidelijker moet zijn. Daarom is de ‘vergelijkingskaart’ in het leven geroepen. Alle partijen moeten die op hun website zetten. Consumenten kunnen diensten en kosten daarmee eenvoudiger vergelijken.

Hoe werkt het ook alweer?

Geld lenen in de vorm van een hypotheek doe je bij een hypotheekverstrekker. Dat kan een bank of verzekeraar zijn, maar ook een andere partij (zij worden regiepartijen genoemd) die bijvoorbeeld geld ophaalt bij grote beleggers zoals pensioenfondsen. Banken en verzekeraars hebben vaak zelf hypotheekadviseurs in dienst én werken daarnaast samen met grote aantallen onafhankelijke hypotheekadviseurs. Regiepartijen werken soms alleen maar samen met onafhankelijke adviseurs, bij die partijen kun je dus niet altijd rechtstreeks terecht.

Wat doen adviseurs?

Onafhankelijke adviseurs vind je door het hele land. Er zijn de grote ketens, maar er zijn ook kleinere kantoren. Zij kennen de producten van de aanbieders en kunnen daardoor een vergelijking maken. Dat betekent dat ze een selectie kunnen maken op rente en voorwaarden. Is het voor jullie bijvoorbeeld belangrijk dat de rente kan meeverhuizen, dan wordt daar in de selectie rekening mee gehouden. Is voor jullie snelheid in de afhandeling belangrijk, dan let de adviseur specifiek daar op. Hebben jullie een energiezuinig huis op het oog, dan zal de adviseur er op letten welke hypotheekverstrekkers daar een rentekorting voor geven.

Vergelijkingskaart

Wanneer je een hypotheek nodig hebt, doe je er goed aan om de vergelijkingskaarten van partijen op te zoeken. Die staan op hun websites. Daarop lees je wat ze aanbieden en of ze onafhankelijk zijn. Die van ING vermeldt bijvoorbeeld: ING biedt alleen eigen hypotheekproducten aan waarbij geen vergelijking wordt gedaan met andere aanbieders.

Populair

De meeste huizenkopers hebben op dit moment een voorkeur voor het onafhankelijke advieskanaal. Meer dan zes op de tien consumenten kiest daarvoor. Ongeveer drie op de tien gaat direct naar een adviseur van een bank of verzekeraar. Een kleine groep sluit de hypotheek helemaal zelf af: dat heet execution only.

Betalen

Je betaalt zowel bij de adviseur van de aanbieder als bij de onafhankelijk adviseur een adviesfee. In de regel liggen de tarieven van de onafhankelijke adviseurs iets hoger omdat zij ook meer werk voor je verrichten: ze vergelijken immers de verschillende aanbieders met elkaar. Een oriënterend gesprek is in de regel gratis.

Anderen lazen ook
Wanneer is een zelfstandige feitelijk een werknemer? Lees meer
Neem even de tijd voor je pensioen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in