Meld nu je schade
Je wilt wel verduurzamen, maar waar begin je?dinsdag, 30 april, 2024

Veel huiseigenaren willen wel verduurzamen en hebben er ook het budget voor, maar weten niet waar te beginnen. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Lees onze drie tips om meer inzicht te krijgen.

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat veel huiseigenaren in principe genoeg geld hebben om hun huis te verduurzamen. Het gaat dan om spaargeld of de mogelijkheid om binnen de leennormen (dus verantwoord) geld te lenen. Voor zo’n 95 procent van de eigenaren van een koophuis moet het zo mogelijk zijn om het huis op minimaal een energielabel B te brengen, zegt DNB.

Twijfel

Toch: in de praktijk betwijfelen huishoudens of de investeringen zich wel terugverdienen. De opbrengsten zijn vaak niet helder genoeg of de terugverdientijd is ze te lang. Ook zetten de huiseigenaren die al wel met verduurzaming bezig zijn, vaak spaargeld in om de aanpassingen te betalen. Relatief weinig mensen maken gebruik van beschikbare subsidies en gunstige leenvoorwaarden. Die zijn er wel. Denk bijvoorbeeld aan de Energiebespaarlening vanuit het Warmtefonds, een persoonlijke lening, een speciale (tweede) duurzaamheidshypotheek of het ophogen van je bestaande hypotheek.

Inzicht op drie manieren

Wil je werk maken van verduurzaming? Probeer voor jezelf het financiële plaatje zo helder mogelijk te maken. Drie tips.

  • Het is begrijpelijk dat je niet al je spaargeld in verduurzaming wil steken wanneer de opbrengst je niet duidelijk is. Ook is het verstandig om geld achter de hand te houden voor onverwachte tegenslagen. Met de BufferBerekenaar van het Nibud kun je berekenen om hoeveel geld dat in jouw geval gaat.
  • Of je nu een nieuw huis op het oog hebt of je bestaande woning wilt verduurzamen: ga in gesprek met je hypotheekadviseur. Die kent de financiële mogelijkheden. Ook kan hij of zij je helpen met wat voor jouw huishouden de ideale mix is van de inzet van spaargeld, een mogelijke subsidie en/of een verantwoorde lening.
  • Verdiep je in de mogelijkheden die jouw gemeente je biedt. Zijn er initiatieven in de wijk waarbij je kunt aansluiten? Kun je gebruik maken van een energiecoach die je kan helpen om de terugverdientijd in kaart te brengen? Op deze site lees je welke subsidies er zijn en tot welk energieloket je je kunt wenden. 
Anderen lazen ook
Wanneer is een zelfstandige feitelijk een werknemer? Lees meer
Neem even de tijd voor je pensioen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in