Meld nu je schade
Ouders zijn belangrijkste influencers in financiële opvoedingdinsdag, 7 mei, 2024

Als ouder doe je van alles om je kinderen de waarde van geld bij te brengen, maar nu veel financiële zaken zich online afspelen is dat nog niet zo makkelijk. Toch moet je het blijven doen. Ook al kijken je kinderen nog zoveel video’s: ouders zijn de belangrijkste influencers als het gaat om financiële opvoeding.

De Volksbank deed onderzoek onder meer dan duizend ouders. Vaders en moeders zijn bang dat hun kinderen de waarde van geld niet goed leren kennen. Onzichtbare uitgaven zoals abonnementen voor digitale diensten en betalingsapps maken het lastig om alle uitgaven goed inzichtelijk te maken. Ook zijn ouders bang dat kinderen geloven dat geld nooit op kan raken doordat veel financiële zaken online gebeuren.

Impulsaankopen

Ouders worstelen er mee dat geld steeds minder tastbaar en concreet is terwijl ze juist graag hun kinderen de waarde van geld willen bijbrengen. Alles wordt steeds duurder en kinderen moeten leren kiezen. Zo maakt één op de drie ouders zich wel eens zorgen om de impulsaankopen van hun kind.

Top vijf

Ouders doen het nodige om kinderen in de leeftijd 8 t/m 14 jaar de waarde van geld bij te brengen. Dit is de top vijf uit het onderzoek van de Volksbank:

  • Geven van zakgeld;
  • Helpen met keuzes over het besteden van geld;
  • Laten doen van (kleine) boodschappen;
  • Bespreken van het belang om geld te verdienen;
  • Laten doen van klusjes zoals auto wassen en grasmaaien.

Minder vaak genoemd worden het spelen van educatieve spellen over geld en het laten meebeslissen door het kind over gezinsuitgaven.

Drie concrete tips

De Volksbank heeft het platform Ouderwijs ontwikkeld waar je als ouder (maar ook samen met je kind) inspiratie op kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan deze drie concrete tips:

  • Geef zakgeld om kinderen te leren met geld om te gaan (eerst contant, pas daarna -gedeeltelijk- digitaal; leer ze overzicht houden met betrekking tot digitaal geld). Maak afspraken (zakgeldcontract) over wat het kind met zijn/haar zakgeld moet en mag.
  • Blijf het gesprek aangaan met je kinderen. Het houdt niet op bij het geven van zakgeld. Financiële opvoeding is een continu proces. Als ouder blijf je de belangrijkste influencer.
  • Open voor je kind ook een spaarrekening waarop het kind zelf spaart (naast een spaarrekening waarop een ouder zelf spaart voor het kind).

Lees ook:
Veel jongeren vallen ervoor: nu kopen, later betalen. Dit zijn de gevaren.

Anderen lazen ook
Wanneer is een zelfstandige feitelijk een werknemer? Lees meer
Neem even de tijd voor je pensioen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in