Een recordaantal mensen deed dit jaar op tijd aangifte, dus voor 1 mei. Maar wat wanneer je te laat bent? Of uit angst voor de blauwe envelop al jaren geen aangifte doet? Houd dan rekening met een boete, belastingrente of mogelijk een hoge geschatte aanslag.
Er zijn veel mensen die hun belastingaangifte niet op tijd doen, ook niet na een herinneringsbrief. Dat komt bijvoorbeeld omdat de herkenbare, blauwe brief van de Belastingdienst bij sommige mensen angst oproept. Er zijn mensen die een blauwe brief negeren en niet meer openen, weten ze bij de Belastingdienst.
Uitstel
Het kan natuurlijk zijn dat je uitstel tot 1 september hebt aangevraagd of dat je boekhouder dat voor je heeft gedaan. Dan heb je nog even tijd.
Boete
Heb je geen uitstel aangevraagd, dan krijg je niet direct een boete. Wie na de herinneringsbrief nog steeds geen aangifte doet krijgt eerst nog een aanmaning. De aangifte moet dan binnen 10 werkdagen binnen zijn. Stuur je de aangifte ná deze termijn in, dan heb je een verzuimboete van € 385 te pakken. Ook kan de Belastingdienst de uitbetaling van toeslagen en de voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.
Wordt er helemaal geen aangifte ingediend, dan maakt de Belastingdienst een inschatting van je inkomen en legt op basis van die schatting een aanslag op. Naast die (hogere) aanslag volgt een verzuimboete. Je kunt bezwaar maken tegen deze aanslag.
Rente
Wanneer de aangifte te laat is ingediend, moet je rente betalen over het bedrag dat je eventueel aan de Belastingdienst terug moet betalen. Een soort vergoeding omdat de Belastingdienst te laat over het geld kan beschikken. Dat tarief is 7,5 procent per jaar en wordt gerekend over een bepaalde periode. Lees hier hoe de Belastingdienst dat precies berekent. Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet hoeft bij te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst, in dat geval hoef je deze vergoeding niet te betalen.
Let op: ook als je uitstel hebt aangevraagd, moet je 7,5 procent belastingrente betalen wanneer uit de aangifte blijkt dat je moet bijbetalen.
Contactkaartje
Een aantal huishoudens krijgt dit jaar van de Belastingdienst een contactkaartje in de bus. Dat is een persoonlijk kaartje (en dus geen blauwe envelop) dat naar mensen opgestuurd wordt die al meerdere keren geen aangifte hebben gedaan. Met het kaartje hoopt de Belastingdienst hen over de drempel te helpen om contact op te nemen en hulp te kunnen bieden. Daarmee kunnen verdere problemen worden voorkomen.
Wanneer mensen contact willen met de Belastingdienst, dan kunnen zij bellen, via social media in contact komen, langskomen bij een belastingkantoor of steunpunt (gevestigd bij een gemeente in huis) of videobellen.