Meld nu je schade
Vijf tips voor de btw-aangiftemaandag, 22 juli, 2024

Het is een terugkerend klusje: de btw-aangifte. Hoewel de meeste ondernemers hun zaakjes op orde hebben, waren er vorig kwartaal toch 200.000 ondernemers te laat met hun btw-aangifte of met de betaling. Je riskeert dan een naheffingsaanslag.

Telkens binnen een maand na afloop van het kwartaal moeten ondernemers hun btw-kwartaalaangifte hebben ingediend én betaald. De data zijn elk jaar hetzelfde: vóór 30 april, 31 juli, 31 oktober en 31 januari. En dat wordt nog weleens vergeten. Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat 200.000 ondernemers vorig kwartaal te laat waren met hun btw-aangifte of -betaling. Zij riskeren een (geschatte) naheffingsaanslag en een verzuimboete.

KOR

Ook wanneer je geen omzet hebt gedraaid, moet je btw-aangifte doen. Er geldt alleen een vrijstelling wanneer je hebt gekozen voor de KOR, de kleine ondernemersregeling. Als je voldoet aan de voorwaarden van de KOR, mag je geen btw berekenen, doe je geen btw-aangifte en kun je geen btw meer terugvragen over je kosten en investeringen.

Vijf tips

De Belastingdienst heeft vijf tips voor ondernemers om de btw-aangifte soepel te laten verlopen.

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Blok voor elke btw-deadline alvast een halfuur in je agenda. En zorg ervoor dat je administratie (omzet en kosten) altijd bijgewerkt is. Dan heb je de btw-aangifte zo gedaan.
  2. Kijk het webinar over de btw-aangifte terug. De Belastingdienst organiseert meerdere keren per jaar webinars. Dat kan handig zijn ter voorbereiding op bijvoorbeeld het doen van je btw-aangifte. Zeker als je voor de eerste keer btw-aangifte doet als startende ondernemer. In het (gratis) webinar krijg je onder andere uitleg over de btw-aangifte en tips. Heb je het webinar voor ondernemers over het invullen van je eerste btw-aangifte gemist? Geen zorgen. Je kijkt het webinar hier terug.
  3. Geen omzet? Doe alsnog btw-aangifte. Je hebt dit in 1 minuut geregeld. Geen omzet in het afgelopen kwartaal? En geen uitgaven waarover je btw mag terugvragen? Ook dan moet je btw-aangifte doen. Je vult dan ‘Nee’ in op de vraag of je dit tijdvak iets hebt aan te geven. Daarna kun je de aangifte ondertekenen en verzenden.
  4. Maak gebruik van boekhoudsoftware. Maak het jezelf makkelijker en gebruik boekhoudsoftware. Je kunt de btw-aangifte direct vanuit de boekhoudsoftware verzenden. Dat is handig én scheelt tijd. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.
  5. Betaal met iDeal. Blijkt uit de btw-aangifte dat je moet betalen? Betaal dan meteen met iDeal. Dat kan vanuit Mijn Belastingdienst Zakelijk. Het goede betalingskenmerk, rekeningnummer en bedrag zijn dan al voor je ingevuld.
Anderen lazen ook
Wanneer is een zelfstandige feitelijk een werknemer? Lees meer
Neem even de tijd voor je pensioen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in