Steeds meer banken berekenen een negatieve rente over spaargeld. Je moet dus gaan betálen in plaats van dat je een vergoeding krijgt. Vaak gebeurt dit pas bij bedragen van boven een ton spaargeld, maar die drempel kan ook dalen. Wist je dat het sowieso niet verstandig is om zoveel geld bij één bank te parkeren? En wat zijn de alternatieven?
Een leuke rente ontvangen over je spaargeld, die tijd lijkt achter ons te liggen. Bij steeds meer banken is de vergoeding minimaal en steeds meer banken rekenen zelfs een negatieve rente voor spaarders met een flink vermogen. Het gaat dan al snel om een spaarbedrag van meer dan een ton. Het is echter niet verstandig om zoveel geld bij één bank te parkeren.
Failliete bank
We kennen in Nederland het depositogarantiestelsel. Dat is de garantie dat je het geld op je bankrekeningen tot 100.000 euro terugkrijgt wanneer je bank onverhoopt failliet gaat. De grens van een ton geldt per persoon, niet per rekening. Heb je dus 90.000 euro spaargeld en ook nog 15.000 euro op een betaalrekening bij dezelfde bank, dan ben je onvoldoende beschermd. Heb je samen met je partner een en/of-rekening? Dan heb je samen voor twee ton aan bescherming. Houd er ook rekening mee dat banken meerdere merknamen kunnen hebben. De bescherming geldt per bank, niet per merknaam; de tegoeden samen zijn gedekt tot een maximum van een ton.
Spreiden
Het is dus belangrijk om je spaargeld te spreiden. Zo voorkom je ten eerste dat je rente moet betalen aan de bank en ten tweede dat je niet voldoende beschermd bent bij een eventueel faillissement van de bank. Naast spaargeld spreiden, kun je het geld natuurlijk ook inzetten voor andere doelen.
Alternatieven voor sparen
Er zijn tal van mogelijkheden om je spaargeld aan te wenden en een beter rendement te behalen dan op een spaarrekening. De keuzes hangen nogal af van jouw persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Heb je consumptieve kredieten lopen, dan kan het verstandig zijn om die eerst af te lossen. Ook kan je spaargeld inzetten om je oudedagsvoorziening fiscaal voordelig aan te vullen of fiscaal voordelig te schenken aan je kinderen. Afhankelijk van je risicobereidheid is ook beleggen een mogelijkheid, beheerd of individueel.
Rondom de eigen woning is er ook een hoop mogelijk. In dit Finfin-artikel beschrijven we drie opties: aflossen op de hypotheek, een tweede huis of recreatiewoning aanschaffen of energiebesparende maatregelen treffen.
Tip!
Maak een weloverwogen keuze en voorkom dat je geld vast zet, terwijl je het binnenkort misschien weer nodig hebt. Wat zijn je plannen op de korte of langere termijn? Heb je kinderen die aan een eigen woning denken en wil je ze daarbij helpen? Is er een dreigend pensioengat? Je financieel adviseur kan je helpen om de situatie goed in kaart te brengen.