In de kerstvakantie lekker sleutelen aan je brommer of scooter? Flink opvoeren zodat je wat sneller door dorp of stad kan rijden? Houd er rekening mee dat je een boete riskeert, je rijbewijs kwijt kunt raken én niet verzekerd bent bij een ongeval. Met alle gevolgen van dien.
Boete
Onderzoeksbureau MoneyView zocht uit dat er in 2021 bijna tienduizend boetes zijn uitgeschreven voor opgevoerde bromfietsen. De politie maakt onderscheid tussen de gereden snelheid en de constructiesnelheid (maximale snelheid). Opvoeren is verboden, ook al zou je in de praktijk die maximale snelheid niet eens halen. Naast een boete kan deze overtreding ook leiden tot het invorderen van het kentekenbewijs en zelfs het rijbewijs.
Schade
Wanneer je te hard rijdt, loop je meer kans op een ongeluk en dus ook meer kans op schade. Verzekeraars vergoeden schade die is veroorzaakt met een opgevoerde scooter of brommer niet, waarschuwt MoneyView. Nu kan je zelf de schade aan je bromfiets misschien wel dragen, maar je loopt ook het risico om de schade die je toebrengt aan anderen zelf te moeten betalen. Jouw verzekeraar zal hun schade wel vergoeden, maar die op jou verhalen. Bij een letselschade zijn dit enorme bedragen.
Fiets opvoeren?
Hoe zit het eigenlijk met een elektrische fiets? Wie een elektrische fiets opvoert zodat die harder kan dan 25 kilometer per uur, is niet langer verzekerd op de fietsverzekering. Het is wel mogelijk om deze fiets te laten keuren door de RDW: de fiets komt dan in de categorie speed pedelecs (bromfiets) terecht. Je moet dan een bromfietsverzekering aanvragen.