Je kunt het in elke krant lezen: de hypotheekrente stijgt. Wat betekent dat voor jou als huiseigenaar of potentiële koper? Veel woningbezitters sloten hun lening al over, is dat ook voor jou interessant?
Het is al langere tijd onderwerp van gesprek: zal de hypotheekrente gaan stijgen? Dat lijkt nu inderdaad het geval. De rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was in oktober 2021 voor een rentevastperiode van 10 jaar zo'n 1 procent. Inmiddels is deze rente bijna twee keer zo hoog. En voor een hypotheek zonder NHG die je voor 20 jaar wil vastzetten, betaal je alweer tegen de 3 procent.
Ik heb al een hypotheek
Stel, je hebt op dit moment een hypotheek. Merk je dan iets van deze ontwikkeling? Nee, niet wanneer je de rente voor langere tijd hebt vastgezet. Zit je echter tegen het einde van je rentevaste periode, dan krijg je straks een hoger renteaanbod gepresenteerd dan je misschien had gedacht. Waarschijnlijk is de rente nog steeds lager dan de rente die je nu betaalt, maar het kan gunstig voor je zijn om iets eerder over te stappen door middel van oversluiten of door middel van rentemiddeling. Raadpleeg je financieel adviseur om te berekenen of dat inderdaad zo is, je zult immers ook een boete verschuldigd zijn omdat de bank geld misloopt. En je hebt te maken met andere bijkomende kosten, zoals advies en taxatie.
Ik wil een huis kopen
Stel, je wilt op dit moment een huis kopen, is deze rente-ontwikkeling dan ongunstig voor je? Op de korte termijn wel: je zult minder kunnen lenen omdat je maandlast als gevolg van de hogere rente toeneemt. Aan de andere kant kan een hogere rente (op termijn) een kalmerend effect op de huizenprijzen hebben. In het eerste kwartaal van 2022 waren de huizenprijzen iets gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Desondanks verwachten economen voor 2022 opnieuw een stijging omdat de krapte op de woningmarkt nog niet voorbij is.
Sommige kopers proberen in de huidige markt de maandlasten in de hand te houden door een stuk aflossingsvrij in hun hypotheek op te nemen. Het nadeel is dat je de rente over dat deel niet mag aftrekken, tenzij je vóór 2013 al een hypotheek had. En nu de rente weer stijgt, wordt ook de hypotheekrenteaftrek weer interessanter. Kortom: een puzzel met veel elementen. Je hypotheekadviseur kan je hier mee helpen.