Vakantieplannen? Of je nou binnen Nederland op pad gaat of de landsgrens oversteekt: zorg dat je goed bent voorbereid. Check ook je verzekering: welke voorwaarden gelden er? Drie aandachtspunten!
Corona
Het is inmiddels een open deur, maar controleer goed wat jouw reis- of annuleringsverzekering zegt over corona. Als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om (corona-gerelateerde) schades gaat. Het idee daarachter is dat je dit had kunnen weten. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage, wél gedekt zijn. Vaak staat dit vermeld op een pagina met veelgestelde vragen op de website van de verzekeraar. Kom je er niet uit, vraag het je adviseur of neem contact op met de verzekeraar.
Bagage
Tijdens je vakantie bestolen worden, het is ontzettend vervelend en kan je plezier behoorlijk bederven. Gelukkig vergoedt een reisverzekering de schade. Maar: de verzekeraar zal wel nagaan of je goed op je spullen hebt gelet. In de meeste geschillen die ontstaan rondom reisverzekeringen staat de ‘normale voorzichtigheid’ centraal. Een consument moet zijn best doen om de schade te beperken, daar komt het eigenlijk op neer. Daarbij is van belang wat er precies in de voorwaarden van de verzekeringspolis staat. Soms stelt de verzekeraar heel specifieke eisen. Kijk die even na voordat je vertrekt, vooral wanneer je bagage in je auto vervoert.
Dubbel verzekerd?
Sommige onderdelen van de reisverzekering worden door andere verzekeringen gedekt. Medische kosten worden bijvoorbeeld vergoed door je zorgverzekering. Blijf je binnen Nederland, dan hoef je voor dat doel dus geen reisverzekering af te sluiten. Maar voor het buitenland, waar andere tarieven kunnen gelden, is dat juist wel verstandig. Verder kennen sommige inboedelverzekeringen een buitenshuisdekking, het is verstandig om die even naast je reisverzekering te leggen. Zo voorkom je dubbele kosten. Wat betreft je auto: heb je echt een module pechhulp nodig of wordt dit bijvoorbeeld al geregeld door je autoverzekering of leasemaatschappij? Tot slot: volwassen (thuiswonenden of studerende) kinderen zijn soms meeverzekerd op de polis van hun ouders. Het is dan dus niet nodig dat ze zelf een verzekering sluiten. Het is je eigen verantwoordelijkheid om dit te controleren, je kunt er niet van uit gaan dat de verzekeraar dit voor je doet.