Meld nu je schade
Gelooft de rechtsbijstandverzekeraar niet in je zaak? Vraag om een second opinion!dinsdag, 11 januari, 2022

Stel je voor: je hebt een geschil met je buurman, je werkgever of je huurbaas en je hebt hiervoor je rechtsbijstandverzekeraar ingeschakeld. Maar die schat de kans op succes laag in en wil de zaak niet behandelen. Of er na een paar pogingen mee ophouden. Wist je dat je dan recht hebt op een second opinion?

Het is wettelijk vastgelegd dat elke rechtsbijstandverzekeraar in de verzekeringsvoorwaarden een geschillenregeling moet opnemen. Die speelt in drie situaties een rol:

  1. De verzekeraar wil je geschil niet in behandeling nemen omdat er geen redelijke kans is op succes
  2. De verzekeraar neem de zaak wel in behandeling maar schat gaandeweg de kans op succes te klein in en staakt de zaak
  3. Er is een meningsverschil tussen jou en de verzekeraar over de juridische stappen die in een zaak genomen moeten worden.

Haalbaarheid van de zaak

In die gevallen heb je als verzekerde recht op een second opinion en de verzekeraar moet je ook op dat recht wijzen. De second opinion houdt in dat een externe onafhankelijke advocaat nogmaals naar de haalbaarheid van jouw zaak kijkt. Denkt die dat er nog wel kansen zijn, dan moet de verzekeraar de behandeling voortzetten. Oordeelt de advocaat dat de verzekeraar gelijk heeft, dan kan het dossier worden gesloten. Overigens staat het je vrij om de zaak dan op eigen kosten voort te zetten met een andere advocaat. Win je dan alsnog de zaak, dan kun je die advocaatkosten soms toch nog verhalen op je verzekering.

Bestaand conflict

Het komt ook voor dat de verzekeraar de behandeling van een geschil al op voorhand afwijst omdat het geschil al liep toen de verzekering werd afgesloten. Je ziet bijvoorbeeld een ontslag aankomen en sluit dan snel een rechtsbijstandverzekering af. In zo’n geval mag de verzekeraar terecht beslissen om jouw zaak niet op te pakken en kun je geen gebruik maken van de geschillenregeling.

Klachteninstituut

Vind je dat de second opinion niet correct tot stand is gekomen? Dan kun je je wenden tot het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Lees hier meer over hoe het Kifid omgaat met klachten over de rechtsbijstandverzekeraar.

Anderen lazen ook
Wanneer is een zelfstandige feitelijk een werknemer? Lees meer
Neem even de tijd voor je pensioen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in