Meld nu je schade
Hogere WOZ-waarde? Maak niet te snel bezwaarwoensdag, 17 februari, 2021

Heb jij een eigen woning, dan heb je waarschijnlijk al een brief van je gemeente ontvangen met de WOZ-waarde van jouw woning voor 2021, gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2020. Of de brief komt binnenkort. Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde te hoog is ingeschat, dan kun je hier binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar tegen maken. Maar doe dit niet te snel, een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook financiële voordelen opleveren.

Ieder jaar schat de gemeente de waarde van jouw woning in, dit wordt de WOZ-waarde (waarde onroerende zaken) genoemd. Hierbij wordt gekeken naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld de grond en de omgeving. De huidige woningmarkt zorgt ervoor dat de gemiddelde WOZ-waardes stijgen. Reden voor veel huizeneigenaren om bezwaar te maken tegen de beschikking. Je kunt op de site WOZ-waardeloket bijvoorbeeld de WOZ-waardes van huizen in jouw buurt raadplegen.

Waarom zou ik bezwaar maken?

Aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning wordt de hoogte van enkele belastingen bepaald. Denk hierbij aan onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) en eventuele erf- en schenkbelasting. Wordt de waarde van jouw woning hoger ingeschat, dan betaal je meer belasting. Dit is voor veel mensen reden om bezwaar in te dienen bij de gemeente in de hoop dat de WOZ-waarde verlaagd wordt. De gemeente bepaalt of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Waarom zou ik geen bezwaar maken?

Het is echter niet altijd in je eigen (financiële) voordeel om bezwaar te maken tegen een hogere WOZ-beschikking. Heb jij plannen om je woning te koop te zetten? Dan kun je als verkoper juist belang hebben bij een hoge WOZ-waarde. De WOZ-waarde geeft namelijk inzicht in de marktwaarde van de woning. Potentiële kopers houden hier rekening mee met hun bod. Wil jij een tweede hypotheek afsluiten? Ook dan kijken hypotheekverstrekkers naar de WOZ-waarde van je woning en werkt een hogere WOZ-waarde in je voordeel. Tot slot is het mogelijk dat de bank jouw hypotheekrente verlaagt. Is jouw hypotheekbedrag hoger dan de waarde van je woning, dan betaal je hiervoor in de meeste gevallen een risico-opslag. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om de risico-opslag te laten verlagen. In sommige gevallen komt de risico-opslag zelfs helemaal te vervallen. Check wel eerst even of dit ook voor jou mogelijk is. Je financieel adviseur kan je hierin adviseren.

Anderen lazen ook
Wanneer is een zelfstandige feitelijk een werknemer? Lees meer
Neem even de tijd voor je pensioen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in