Meld nu je schade
Krijg grip op je energieverbruik én je energiecontractdonderdag, 25 mei, 2023

Veel consumenten willen zich alvast voorbereiden op het volgende winterseizoen door het sluiten van een geschikt energiecontract. Een vast contract behoort weer tot de mogelijkheden. Ga niet zomaar met een partij in zee. En zorg dat je minder afhankelijk wordt van energieleveranciers door toe te werken naar een energiezuinige woning.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor agressieve en misleidende verkooppraktijken op de energiemarkt. Zo zeggen telefonische verkopers tegen consumenten dat hun huidige leverancier bijna failliet is en dat ze snel moeten overstappen, terwijl dat helemaal niet zo is. Ook worden volgens de ACM geregeld energiecontracten aangeboden die niet het beste aanbod zijn. De toezichthouder waarschuwt consumenten niet zomaar in te gaan op een ongevraagd aanbod voor een nieuw energiecontract.

Opzegboete

Ook bij de Vereniging Eigen Huis (VEH) komen voor het eerst in lange tijd weer vragen van leden binnen over telefonische werving voor energiecontracten. Het risico van een niet goed overwogen overstap wordt vanaf 1 juni 2023 extra groot. De opzegboete voor het opzeggen van een vast energiecontract verandert dan namelijk en zal vaak hoger uitpakken. Die opzegboete is ingevoerd om energiebedrijven te stimuleren om vaste contracten af te sluiten. Een vast contract geeft meer zekerheid.

Bedenktijd

De hoogte van de opzegvergoeding moet altijd bij de leverancier op te vragen zijn. De ACM adviseert om de hoogte van de opzegvergoeding na te gaan vóór het afsluiten van een nieuw contract. De VEH raadt af om tijdens een telefonisch verkoopgesprek een energiecontract af te sluiten.

Let op: Bij een nieuw contract is er altijd 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je nog afzien van de nieuwe overeenkomst en de oude overeenkomst voortzetten.

Minder afhankelijk

Het liefst ben je natuurlijk minder afhankelijk van je energieleverancier en neem je zo min mogelijk gas en stroom af. Toewerken naar een energiezuinig huis is het beste wat je kunt doen. Dat kun je doen met eigen geld, maar ben je in het bezit van een eigen woning dan kun je ook je hypotheek ophogen om zo de benodigde maatregelen te treffen. Een alternatief is een duurzaamheidslening van het Nationaal Warmtefonds. Je hypotheekadviseur kan je er alles over vertellen.

Lees hier meer:
Een duurzame woning, waar begin je?
Zijn mijn zonnepanelen goed verzekerd?

Anderen lazen ook
Wanneer is een zelfstandige feitelijk een werknemer? Lees meer
Neem even de tijd voor je pensioen Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in