Niks is fijner dan een flinke stapel boeken mee op vakantie. Een intense roman, een spannende thriller of een indringende biografie. Overweeg ook eens om een financieel boek mee te nemen. En lees je rijk (maar in ieder geval slim!) aan de rand van het zwembad! Zeven tips.
Wacht maar tot ik dood ben
Financieel planner Iris Brik schreef dit boek omdat ze anderen haar eigen ervaring wil besparen. Toen haar stiefvader overleed, bleek er niets te zijn geregeld en hield het gezin maar net het hoofd boven water. Veel mensen beseffen niet waar ze hun naasten mee opzadelen, wanneer er niets is geregeld, schrijft ze in haar voorwoord. In haar boek drukt ze je met de neus op de feiten én geeft ze handige tips.
Gevonden geld
Annemarie van Gaal is onder andere bekend van het programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’ waarin ze orde schept in de financiën van huishoudens. In haar boek Gevonden Geld neemt ze de stelling in dat geld voor het oprapen ligt. Als je maar goed kijkt en slim opereert. Ze geeft 143 tips verdeeld over een aantal categorieën. Zoals: vergelijk je rijk. Maar ook: koop zodra je kan een eigen huis en verhuur (desnoods) een kamer.
Crisis. Wat te doen?
Dit boek helpt je om de thermometer in je geldzaken te steken. De auteurs Erica Verdegaal (econoom) en Marieke Henselmans (besparingsdeskundige) zien het als een werkboek. Aan de hand van een aantal stellingen over jouw financiële situatie, krijg je de code rood, geel of groen. Heb je reserves? Hoe weerbaar ben je in een crisis? Heb je schulden? Lijd je aan financiële stress? Afhankelijk van de uitkomst krijg je gerichte tips.
Start-up, van idee tot exit
Welke ondernemer droomt er niet van: een bedrijf oprichten en daarmee de wereld veroveren. Investeerder Jeroen Bertrams heeft belangen in zo’n tweehonderd start-ups en ontwikkelde zo een scherpe kijk op de succesfactoren. Hoe stel je bijvoorbeeld een goed en gemotiveerd team samen en kom je tot groei? Hoe regel je de financiering en de juridische zaken? Welke marketing- en distributiestrategie zet je in? En: wanneer stap je er weer uit en verkoop je je bedrijf?
De weg naar financiële vrijheid
Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de FIRE-beweging. FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Vrij vertaald: bereik financiële vrijheid en ga jong met pensioen. Volgens de FIRE-formule ben je er klaar voor om te stoppen met werken wanneer je 25 keer je jaarlijkse uitgaven hebt gespaard. De Amerikaan Scott Rieckens schreef er een boek over waarin hij openhartig vertelt over de manier waarop hij en zijn gezin hun royale levensstijl omgooiden.
Blondjes Beleggen Beter
Heel veel particuliere beleggers bestormden in 2020 en 2021 de beurs. Spaargeld levert immers bar weinig op. Maar hoe pak je dat aan? Beurscommentator Janneke Willemse houdt al jarenlang haar eigen beleggingsportefeuille publiek bij en besloot er een boek over te schrijven. Haar motto: je hoeft er niet dagelijks mee bezig te zijn, je hoeft geen expert te zijn én je kunt met weinig geld instappen. Maar zorg wel dat je een aantal vuistregels beheerst en zet je portefeuille goed op.
Koop je rijk
Een tweede (of derde) pand kopen om het te verhuren, het komt steeds vaker voor. Vastgoed is een eenvoudige manier om geld voor je te laten werken, zegt auteur Myrthe de Groot, of je nu beleggen overweegt voor je pensioen, voor extra inkomen of meer zekerheid of vrijheid. Haar eigen geld zit in ruim honderd panden. De Groot neemt je stap voor stap mee door het hele proces: doelen bepalen, aantrekkelijk vastgoed vinden en de optimale financiering regelen.