Meld nu je schade
Schadevrije jaren verliezen, ook als het niet jouw schuld isdinsdag, 3 januari, 2023

Schadevrije jaren leveren over het algemeen een mooie korting op de autoverzekering op. Na een schade die de verzekeraar vergoedt, val je terug in het aantal schadevrije jaren en krijg je een (soms forse) premieverhoging voor je kiezen. Verzekerden beklagen zich daar regelmatig over, vooral als de oorzaak van de schade niet bij hen ligt, maar bij een ander.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) behandelt geregeld klachten van automobilisten over een terugval in schadevrije jaren. Bijvoorbeeld wanneer niet de verzekerde zelf, maar een familielid zonder toestemming in de auto reed. Toch gaat zo’n schade, als de verzekeraar deze vergoedt, ten koste van de schadevrije jaren van de verzekeringnemer. Datzelfde geldt wanneer de auto is uitgeleend aan bijvoorbeeld de buurman. Het is dan ook verstandig om in die gevallen afspraken te maken. Lees hier meer

Aanrijding

Een andere klacht die vaak voorkomt is de situatie waarin er onenigheid bestaat over de oorzaak van de schade, bijvoorbeeld in geval van een aanrijding. Immers, wanneer jouw verzekeraar de schade kan verhalen op de tegenpartij, dan val jij niet terug in schadevrije jaren. Soms klagen verzekerden erover dat hun verzekeraar niet genoeg heeft gedaan om de schade op de tegenpartij te verhalen. Het Klachteninstituut zal dan beoordelen of de verzekeraar zich voldoende heeft ingespannen.

Vandalisme

Ook bij schades waar je als verzekerde niets aan kunt doen, kun je schadevrije jaren verliezen. Denk aan een kras op je auto door vandalisme. Natuurlijk kun je ervoor kiezen zo’n schade zelf te betalen en zo een terugval te voorkomen. Een aantal schades is uitgezonderd van een terugval in schadevrije jaren. Deze situaties, zoals schade door brand of schade aan ruiten zijn terug te vinden in de verzekeringsvoorwaarden.

Correct toegepast

Het is belangrijk om bij het aangaan van een autoverzekering te controleren of het aantal schadevrije jaren correct is toegepast. Meestal staan ze vermeld op het polisblad. Een schadevrij jaar moet niet verward worden met de positie op de bonus/malus ladder van de verzekeraar. Elke trede geeft een bepaald kortingspercentage en elke verzekeraar heeft een eigen ladder. Wel werken alle verzekeraars met dezelfde definitie van een ‘schadevrij jaar’ en is de ‘terugval’ bij het claimen van een schade bij alle verzekeraars hetzelfde. Wordt een schade vergoed, dan daalt het aantal schadevrije jaren met vijf jaren. Maar het effect op de premie kan per verzekeraar dus verschillen.

Lees meer in het Kennisdocument van Kifid.

Ook goed om te weten

Sinds 2022 zijn schadevrije jaren overdraagbaar in geval van overlijden en echtscheiding. Dit voorkomt dat de partner die ook veel in de gezinsauto reed op nul moet beginnen. Om dit te regelen moet je zelf in actie komen. Lees hier meer.  

Anderen lazen ook
Werkgever, doe je al mee aan de Pensioen3daagse? Lees meer
Studenten, laat zorgtoeslag niet liggen! Lees meer
Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws Klik hier en bekijk onze Servicebrieven >
Schrijf mij nu in