Voor zowel de Ziektewet als de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) ben je als werkgever verplicht verzekerd. Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet en de WIA heb je specifiek te maken met personeel dat ziek uit dienst gaat.
In het geval van de Ziektewet gaat het om medewerkers die ziek uit dienst gaan en korter dan 2 jaar in dienst zijn.
Bij de WIA gaat het om medewerkers die na 2 jaar ziekte het bedrijf verlaten en dan in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) of de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) komen.
Het verschil tussen de Ziektewet en de WIA is dat de WIA een uitkering is voor mensen die langer dan twee jaar ziek zijn. In de eerste 2 jaar van de ziekte betaal je als werkgever vaak het loon door, maar het is soms ook mogelijk om een beroep op de Ziektewet te doen.
Als werkgever heb je de keuze tussen het UWV of een verzekeraar. Je kunt voor zowel de Ziektewet als de WIA/WGA eigenrisicodrager worden, waardoor je minder premie voor werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst hoeft af te dragen.
Je loopt dan uiteraard ook meer risico bij ziekte van werknemers. Niet het UWV, maar jij betaalt de ziekteuitkering. Uiteraard kun je je hier weer voor verzekeren.
Wat het handigst is voor jouw bedrijf is een overweging die voor elke zaak weer anders uit kan pakken. Bij Advies en Kies zetten we de voors en tegens voor jouw situatie op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.