Vanaf 1 maart doet heel Nederland als het goed is weer belastingaangifte. Ben je zelfstandige en doe je de aangifte zelf? Dit zijn belangrijke aandachtspunten.
Ga na of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent
Dat je als zzp’er, freelancer of mkb’er staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betekent niet dat je automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet je aan andere voorwaarden voldoen. Zie daarvoor de OndernemersCheck van de Belastingdienst.
Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wel winst gemaakt? Over deze inkomsten moet je uiteraard wel belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.
Houd rekening met aftrekposten en ondernemersfaciliteiten
Ga na op welke aftrekposten je als zzp’er recht hebt. Denk aan zakelijke kosten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de oudedagsreserve. Heb je premies ingelegd voor een lijfrente? Die zijn aftrekbaar, zolang je binnen de jaarruimte blijft.
Voor een aantal van deze aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium, dat betekent dat je op jaarbasis minimaal 1.225 uur in je bedrijf steekt. Dat kunnen ook uren zijn die je besteedt aan marketing, administratie of netwerken. Houd ze goed bij, de belastingdienst kan er naar vragen.
Versoepeling urencriterium
Door de coronacrisis kon je over 2021 mogelijk niet aan het urencriterium voldoen. Om het risico te beperken dat je daardoor aftrekposten misloopt, gold een versoepeling van het urencriterium van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Over die periode mag je er van uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan. Check hier of je gebruik kunt maken van de versoepeling van het urencriterium.
Coronasteun
Kreeg je vanwege de coronacrisis in 2021 een TOZO-uitkering (tijdelijke overbrugging voor zelfstandige ondernemers)? Die bestond tot 1 oktober 2021 en telt mee voor het inkomen. Je moet er dus belasting over betalen. Deze uitkering staat bij de vooraf ingevulde gegevens in je aangifte inkomstenbelasting over 2021.
Thuiswerken
Ook als zzp'er werkte je tijdens de coronacrisis misschien vaker vanuit huis. De kosten die je daarvoor moest maken zijn slechts in enkele gevallen af te trekken in de aangifte inkomstenbelasting over 2021. Uitgaven zoals koffie, toiletpapier, gas, water en licht worden gezien als privé-uitgaven. En zijn dus niet aftrekbaar.
Uitstel
Heb je meer tijd nodig voor de aangifte? Dan kun je uitstel aanvragen. Doe dat wel voor 1 mei, je krijgt dan uitstel tot 1 september 2022.